Når rørlegging blir en lagjobb

11.09.2020

Åge Nilsen

– Dette er faglig utfordrende. Så langt har det gått veldig bra.

 

Åge Nilsen-teamet tar imot oss ved inngangen til det nye, gigantiske anlegget til SalMar på Senja. Her bygges InnovaNor, som SalMar selv omtaler som Nord-Norges største og mest avanserte lakseslakteri.

 

– Vi har hatt mange store prosjekter, men jeg tror aldri vi har hatt et slakteri. Det er spennende. Masse syrefaste og rustfrie ting. Du må forberede anlegget på sjøvann. I tillegg er det voldsomme dimensjoner. Større arealer, større rør og større områder når man skal kjøre lift og lignende, sier Tor-Yngve Vaeng, anleggsleder for Åge Nilsens omfattende operasjon på anlegget.

Åge Nilsen

30 kilometer med rør

InnovaNor blir på rundt 20 000 kvadratmeter, med totalt 12 ventemerder i havgapet der laksen skal lokaliseres. I tillegg skal de slakte for andre. Her skal Åge Nilsen blant annet legge hele 30 kilometer med rør og installere 11 fire meter høye varmtvannsberedere.

 

– Det er en stor jobb. Masse bunnledning, masse sprinkel, masse kjøling og trykkluft. Masse luft som skal ut av alle maskinene i produksjonen. Vi har alt av rør. Kjøling, varme og vann, forklarer Tor-Yngve.

 

Han leder en gjeng engasjerte rørleggere som tar oss med på omvisning i de enorme arealene. Der tempoet er høyt, sitter smilet løst.

Åge Nilsen

– Det er en trivelig gjeng å jobbe med, sier Daniel Lorentsen. Han har jobbet som rørlegger i Åge Nilsen siden 2014.

– Arbeidsoppgavene er forskjellige fra dag til dag. Det er aldri det samme. Her på InnovaNor er det spesielt avansert ettersom det er masse forskjellige typer rør og veldig store dimensjoner. Jeg liker å gjøre nye ting i arbeidshverdagen, sier han.

 

Lagarbeid

Komplekse utfordringer og store dimensjoner stiller krav til ledelse og lagarbeid.

 

– Det er vanskelig i starten, men etter hvert som det går noen uker og man kommer inn i det, blir det enklere å vite hva man skal gjøre, sier Mathias Iversen. Unggutten jobber som lærling i Åge Nilsen, og har sklidd fint inn i gruppa.

 

– Jeg synes det er et veldig trivelig og godt miljø i bedriften. Det er hyggelige folk som tok meg veldig godt imot og behandler meg bra. Da jeg begynte her var jeg nervøs for hvordan miljøet kom til å være, men jeg oppdaget tidlig at det trengte jeg ikke å være, smiler han.

 

Han fikk imidlertid en voksen utfordring i fanget da han ble sendt på gigantanlegget til SalMar.

 

– Det er veldig spennende. Det er verdens største lakseslakteri, og da jeg kom hit første gang framsto det gigantisk. Heldigvis har Tor-Yngve ekstremt god kontroll, og derfor skaffet jeg meg god oversikt over området og arbeidsoppgavene raskt, forklarer han.

Åge Nilsen

Klar for nytt anlegg

Anleggsleder Tor-Yngve legger ikke skjul på at han trives best på større anleggsplasser.

 

– I tillegg til de enorme produksjonslokalene, er det blant annet en god del sanitære rom, garderober og kantine. Vi gjør litt av hvert her.

 

Åge Nilsen er en del av Totalteq, som er totalleverandør av rør, elektro og ventilasjon på anlegget. InnovaNor er den hittil største jobben for Totalteq.

 

– Det er den første Totalteq-jobben jeg er involvert i. Erfaringen er veldig bra. Vi samarbeider godt mellom de tekniske fagene, forklarer Vaeng.

 

Åge Nilsens arbeid stiller krav til forskjellig kompetanse fordelt over mange hender.

 

– Det er en god del som skjer parallelt. Jeg begynte her i november i fjor. Vi er fortsatt ikke ferdig med bunnledningen. Et par uker til, så legges gulvet, sier Vaeng.

 

Våren 2021 er anlegget tiltenkt ferdig.

– Det blir godt å bli ferdig med anlegget og starte på et nytt, smiler den unge lærlingen Mathias, som håper på fast jobb ved endt lærlingtid.

 

– Det er «nice» å være rørlegger, samtykker Daniel Lorentsen med karakteristisk aksent fra Midt-Troms.

Åge Nilsen

Kontakt oss


    Se personvernpolicy